poniedziałek, 25 czerwca 2012

Produkty alergizujące i "hipoalergiczne"

Każdy alergik jest inny i to jest najważniejsza rzecz jaką trzeba sobie przyswoić. Ale są produkty które uchodzą za bardziej alergizujące i za tzw hipoalergiczne.
Do produktów alergizujących należą
- mleko krowie i jego produkty (choć zdarza się że dziecko dostaje alergii po mleku czy żółtym serze ale po jogurcie nie)
- jajko częściej żółtko
- gluten
- ryby morskie
- truskawki
- cytrusy
- orzechy
- pomidory
- seler
- wołowina, cielęcina
Produkty hipoalergiczne:
- marchew (dzieciaki czasem mają po niej wysypkę ale nie jest to uczulenie na marchew a na nawozy dlatego trzeba mieć dobre źródło warzyw szczególnie tych "korzeniowych"
- ziemniaki
- dynia
- buraki
- kalarepka
- jabłka
- śliwki
- porzeczki
- jagody
- kleiki ryżowe
- królik
- indyk
- kurczak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz